MeranO w programie „Dobre Historie” w Telewizji Polskiej.

Szef kuchni Łukasz Pielak będzie gościem programu „Dobre Historie” w Telewizji Polskiej. W jakiej roli, o tym dowiecie się już w październiku na antenie TVP3 i TVP1. 
 
W studio będą również obecni: pani Jolanta Zajdel, popularyzatorka filozofii św. Hildegardy z Bingen z Towarzystwa Przyjaciół św. Hildegardy, a także pani Bożena Ciosek oraz ksiądz Jacek Wróbel, Pallotyn i rekolekcjonista, współtwórcy rekolekcji z postem wg HzB odbywających się między innymi na terenie Otwocka.
 

Goście programu „Dobre Historie” podzielą się z widzami Telewizji Polskiej swoimi osobistymi historiami z udziału w rekolekcjach z postem wg św. Hildegardy z Bingen. W felietonie usłyszymy świadectwa osób, które wiele lat temu odkryły filozofię św. Hildegardy i do dziś podążają za przesłaniem mniszki, między innymi poddając się cyklicznym zabiegom oczyszczania ciała poprzez, m.in.: rekolekcje z postem. 

O swoich wrażeniach z poznawania spuścizny kulinarnej św. HzB opowie także szef kuchni Łukasz Pielak, profesjonalny kucharz, który dostrzegając mądrość w przepisach średniowiecznej mniszki, obecnie inspiruje ludzi do zaproszenia św. Hildegardy do swojej kuchni. Jak? Poprzez udział w programach kulinarnych (Kuchnia św. Hildegardy na kanale SalveNet), organizację warsztatów kulinarnych (podczas rekolekcji, jak i w swojej restauracji), współtworząc e-booka czy gotując dla gości Bistro MeranO specjały, na przykład korzystając z mąki orkiszowej czy stosując przyprawy takie jak bertram czy babka płesznik od prestiżowej firmy Sunvita, wyłącznego dystrybutora marek St.Hildegard Posch w Polsce.

Twórcy magazynu „Dobre Historie” opowiadają historie z dobrem w tle – prezentując przykłady dobroczynnych inicjatyw ludzi, instytucji charytatywnych i Kościoła.
Podejmują tematy ważne społecznie, jak solidarność międzyludzka, pomoc potrzebującym i chorym czy ekologia.
 
Na zdjęciu nasz szef kuchni z panią redaktor prowadzącą odcinek, Anną Pach.